Laparoskopia to nowoczesna metoda chirurgii jamy brzusznej, wykonywana przy użyciu 2-3 niewielkich nacięć (ok. 10–13 mm) zamiast tradycyjnego dużego cięcia. Przez porty wprowadzany jest laparoskop – specjalistyczny endoskop chirurgiczny oraz narzędzia potrzebne do zabiegu. Jama brzuszna wypełniana jest dwutlenkiem węgla, co zapewnia doskonałą widoczność i komfort pracy zespołu chirurgicznego.
Zabiegi laparoskopowe w naszej klinice prowadzi dr n. wet. Kamil Kacprzak wraz z zespołem chirurgicznym i anestezjologicznym.
Zakres zabiegów laparoskopowych:
– Kastracja (sterylizacja) suk
– Usunięcie jądra wnętroskiego
– Usunięcie pozostałości jajnika
– Gastropeksja (przyszycie żołądka do ściany jamy brzusznej – profilaktyka skrętu żołądka u dużych ras)
– Biopsje narządów jamy brzusznej (nerka, wątroba, pęcherzyk żółciowy i inne)
Zalety laparoskopii:
– Minimalne nacięcia (2–3 cięcia wielkości dziurki od klucza)
– Mniejsza traumatyzacja tkanek i ból pooperacyjny
– Szybsza rekonwalescencja i większa ruchliwość pacjenta
– Dokładna ocena narządów dzięki powiększeniu
– Niskie ryzyko powikłań takich jak przepuklina czy zakażenie rany
Przeciwwskazania:
– Zły stan ogólny zwierzęcia
– Przepuklina przeponowa lub zrosty w jamie brzusznej
– Masa ciała poza zakresem 15–60 kg
Przygotowanie do zabiegu:
– Badanie krwi na czczo
– Konsultacja kardiologiczna
– USG układu rozrodczego przy kastracji suk
Opieka po zabiegu:
– Wizyta kontrolna po 1–2 dniach
– Antybiotykoterapia doustna przez 5 dni
– Leki przeciwbólowe przez 2 dni
– Ubranko pooperacyjne/kołnierz ochronny przez 10 dni
– Ograniczenie ruchu do 4 dni
Podczas laparoskopowej kastracji suk zazwyczaj usuwa się jedynie jajniki – macica ulega zanikowi, chyba że badanie USG wykryje zmiany – wtedy usuwane są również jajniki i macica. W razie komplikacji chirurg może zmienić metodę zabiegu na klasyczną operację otwartą.
Dr n. wet. Kamil Kacprzak